Spermisit

Genel bilgiler Değişik formları olan spermisit fitil, köpük, sünger, krem veya tablettir. İlişki öncesi kadın haznesine, derine yerleştirilen spermisitler, spermleri etkisiz hale getiren ve rahim boynundan geçmelerini engelleyen maddeler içerir.

Ne kadar güvenlidir?

Doğru kullanıldığında %94 etkilidir. İlk yıl başarısızlık oranı 100 kadın için 10-25’dir.

Nasıl kullanılır?

İlişki öncesi vajenin derinine spermisit yerleştirilir. Uygulandıktan sonra ilişki için 5-10 dakika beklemeyi gerektirir. Gebeliği önleyici etkisi uygulamadan 10-15 dakika sonra başlar ve 1 saat kadar sürer. Uygulamadan sonra kadının vajinasını temizlemesi önerilmez. Spermisitlerin etkinliği erkek prezervatifi, servikal başlık veya diyafram gibi diğer bariyer yöntemleri ile birlikte kullanıldığında artar.

Avantajları nelerdir?

Kadının kendine uygulayabileceği yöntemdir. Doktor kontrolu gerektirmez. Emzirme döneminde de kullanılabilir.

Kimler kullanmamalıdır?

  • Fitillerin içerdiği kimyasal maddelere alerjisi olanlar.
  • Cinsel ilişkiden hemen sonra hazneyi yıkama alışkanlığı olanlar.
  • Hazne ya da rahim ağzında şekil bozukluğu olanlar.

Olası sorunlar nedir?

Bazı spermisitlerde nonoxinol-9 maddesi vardır. Bu madde sperm öldürmede etkin bir madde ise de çok sık kullanıldığında HIV enfeksiyonu riskini artırabilir. Bunun sebebi maddenin dokuda tahrişlere sebebiyet vermesi ve böylece virüsün daha rahat bir şekilde sisteme giriş yapabilmesinden kaynaklanır. Bazı kadınların bu maddeye alerjisi vardır ve maddeyi içermeyen başka bir ürünü tercih eder.

Uyarılar

Her ilişki için yeni bir spermisit kullanılmalıdır. Spermisitler ilişkiden önce uygulanmalı ve ilişkiden 6-8 saat sonraya kadar hazne (vajen) içinde kalmalıdır. Bu süre içinde vajinal duş yapılmamalıdır. Sık spermisit kullanımı irritasyona neden olabilir. Kadının, spermisitlerde bulunan kimyasal maddelerden herhangi birine karşı allerjisi varsa kullanılmaz.