MEME MUAYENESİ

Bir kadının göğüslerinde özel zamanlarda değişiklikler olur. Göğüsler adet döneminde, gebelikte, emzirirken ve menapozda farklılıklar gösterir. Bunların dışında memelerde görülen değişiklikler bazı problemlerin belirtisidir. Bu problemler önemsiz şeyler olabilecekleri gibi bazıları da çok önemlidir. Bunlardan biri meme kanseridir. Memedeki anormallik elle yapılan muayene ile farkedilir. Bu muayeneyi doktor ya da kadın kendi kendine yapar. Göğüslerdeki bu kitlenin kendi kendine meme muayenesi ile erken teşhis edilmesi tedavinin başarısı için çok önemlidir.. Bir kadın meme muayenesini de kapsayan bir kontrol olmak için her yıl kadın-doğum uzmanına başvurmalıdır.

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Memedeki kitlelerin yaklaşık %90’ı kadının kendi tarafından farkedilebilir. Göğüslerinizi ayda bir muayene etmelisiniz. Bu sizin göğüslerinizin normal durumunun nasıl olduğunu öğrenmenize yardım edecektir. Böylece meydana gelebilecek değişiklikleri kolayca farkedebileceksiniz. Bir kadın kendi göğüslerindeki yeni bir sertliği veya değişikliği doktordan önce farkeder.

Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı ?

Göğüslerin hassas ve gergin olmadığı adet gününün son gününden birkaç gün sonra meme muayenesi için çok uygundur. Hatırlamanın kolay olması açısından her ay adetin belli bir günü saptanabilir. Menapoza girdikten sonra bu tarih ayın belli bir günü olacak şekilde değiştirilir.

Meme Muayenesi Nasıl Yapılır ?

Kendi kendinize muayeneyi daima iyi bir ışık altında yapın. Kollarınızı ensenizde birleştirerek aynanın karşısında yüzünüz aynaya dönük olarak oturun ya da ayakta durun. Meme derisindeki çukur ve kırışıklıklara, meme uçlarındaki gerilime veya meme boyutlarındaki değişikliklere bakın. Düz bir yere sırt üstü yatın. Sol elinizi başınızın altına koyun. Sağ elinizle parmaklarınızı bitişik ve yatay tutarak sol göğsünüze bastırmadan nazikçe dokunun. Parmaklarınızla küçük dairesel hareketler yapın. Memenizi bir saat gibi düşünün. Küçük dairesel hareketlere memenin tepesinden başlayın. Bu hareketlerle saat 1-2 bölgelerinde ilerleyin. Yumruların yarısının bulunduğu omuzunuza doğru olan bölgeye bunu uygulamayı unutmayın. Meme uçlarını aynı yolla muayene edip akıntı olup olmadığını kontrol edin. Koltuk altındaki meme dokusunu muayene ettiğinizden emin olun. Sağ kolunuzu yanınıza uzatın ve tersini uygulayın. Sağ elinizi başınızın altına koyun ve sol elinizi aynı şekilde muayene için kullanın.

Neye Bakmalı ?

Çoğu kadının göğüslerinde yumrular vardır. Aklınızda tutmanız gereken önemli nokta farkettiğiniz şeyin yeni ve farklı olmasıdır: yeni yumru, kırışıklıklar, çukurlar, cilt altında kalınlaşma ve sertleşmeler, meme uçlarında gerginlik, kanama veya akıntı, meme ucu derisinde diğer olağandışı oluşumlar.

Bu belirtilerden herhangi birini bulursanız hemen doktora başvurun. UNUTMAYIN, ERKEN TEŞHİS SAĞLIĞINIZIN ANAHTARIDIR