– Hormon tedavisine başladıktan sonraki ilk 6 ayda az miktarda kanama normaldir. Eğer bu kanama şiddetli ise ya da 6 aydan sonra da devam ediyorsa doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir.

– Hormon tedavisinin bir süresi yoktur, kadın istediği sürece buna devam edebilir. Hormon tedavisinin risk ve yararları karşılaştırılmalı ve ona göre karar alınmalıdır. Eğer ki kemik erimesi sorunu varsa, uzun süreli tedavi tercih edilmelidir.
50 yaşından sonra 5 yıl süreyle kullanımlarda meme kanseri riskinde az da olsa bir artış olduğu ileri sürülmektedir. İlaç, 5 yıldan fazla kullanılacaksa mutlaka risk ve yararları incelenmelidir. 

– 1 yıl boyunca adet görmeyen bir kadına, hormon tedavisi estrojen ve progesteron hormonları beraber kullanılarak yapılır. Bu tedavide vajinal kanama gerçekleşmez. Rahim içindeki endometrium tabakası ince kalır. Bazı kişilerde ilk birkaç ay az kanama gerçekleşebilir ama bu eskisi gibi düzenli bir adet kanaması değildir. Perimenopozal dönemde, yani adetten kesilme döneminde ilaçlar arka arkaya kullanılabilir. Örneğin; önce 10 gün estrojen, sonraki 11 gün estrojen ve progesteron şeklinde. Bu durumun sonunda tüm ilaçlar kesilip ve sonucunda da kanama olması beklenir.

– Menopoza giriş yaşı 50’den küçükse, korunmaya 2 yıl daha devam edilmelidir. 50 yaşından sonraki adetlerde ise bir yıl daha korunmak tavsiye edilir. Ancak bu yıllarda yumurtlama gerçekleşse bile, gebelik şansı oldukça küçüktür.
Hormon tedavisindeki ilaçlar, doğum kontrol haplarının içeriğine benzer fakat etken maddeleri dozu daha düşüktür. Dolayısıyla yumurtlamayı baskılamazlar. Bu yüzden de hormon tedavisi ilaçları, doğum kontrol hapları yerine geçmez.

– Bu sorunun ortaya çıkış nedeni, hormon tedavisinin ilk yılında pıhtılaşma bozukluğunun görülmesidir. Çok uzun süre hareketsiz kalmak özellikle bacak toplar damarlarında pıhtılara neden olabilir. O yüzden uzun yolculuklarınızda sık sık bacaklarınızı uzatmak, masaj yapmak, bol sıvı tüketmek gerekir. Buna ek olarak alkol ve kahveden de uzak durmak gerekir. Seyahattinizden bir kaç gün önce asprin alıp, buna düzenli devam etmek, kanınızı sulandıracaktır ve pıhtılaşmayı önleyecektir.
Varisi olan kişiler için de özel dizayn edilmiş çorapların faydası olduğunu söyleyebiliriz.

– Menopoza giren her kadın için ilaç kullansın kullanmasın, uygun diyet ve hareket programı verilir. Sigara, kafein, alkol tüketimini azaltmaları önerilir. Hormon alamayacak hastalar için, hormonsuz ilaçların faydası olabilir. Bu alternatif ilaçların başında fitoestrojenler gelir. Yine Don Wuai, Ginseng, St John’s Wort, Black Cohosh gibi ilaçlar da menopoz şikayetlerine iyi gelir. Ancak altını çizerek belirtmeliyiz ki bu düzeyde yapılmış araştırmalar yetersizdir.

– Eğer ailenizde meme kanseri daha önceden yaşandıysa, sizinde risk grubunda olmanız yüksek ihtimaldir. 5 Yıldan fazla kullanılan hormon tedavisi ilaçları riski arttırmaktadır. Ama bu oran küçük bir orandır. Eğer 5 yıldan az ilaçlara devam ettiyseniz riskiniz daha düşüktür. Hastaların dumu için risk ve faydalar kişiye göre değerlendirilmelidir.

– Menopoz döneminde kilo alındığı herkes tarafından bilinir. Bu sebeple de devamlı sorulan sorular arasında yer alır. Araştırmalarda hormon tedavisi alan ve almayan kadınlar arasında bir farka rastlanmamıştır. Hormon tedavisi sebebiyle vücutta ekstra su ve tuz tutulması olabilir, o yüzden ilaç doz ve tipi doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir.