Pap Smear

Servikste (rahim ağzı) kanser başlangıcı olabilecek hücre değişikliklerini saptayan basit bir testtir. Bazen Pap smear ile enfeksiyon belirtileri de saptanır. Bu bir erken teşhis yöntemidir. Yukarıdaki resim CIN1 denilen kanser öncesi lezyonu düşündüren bir Smear örneğidir.   Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl: 2.500.000 anormal smear sonucu rapor edilir 600.000’i kanser öncesi lezyonlardır. 55.000’i insitu Ca (sadece yüzeyde-yayılmamış kanser) 15.800 invaziv kanser (Yayılmış, derine ilerlemiş) tespit edilmektedir.

Nasıl Yapılır ?

Pelviks muayenesi sırasında doktor mikropsuz özel bir çubuk ile serviks akıntısından hücre örneği alır. Örnek incelenmesi için laboratuara gönderilir.

Canınız Yanar Mı ?

Bu işlem yapılırken hiçbirşey hissetmezsiniz.

Pap Smear Sonucu Nasıl Değerlendirilir ?

Anormal sonuçların bazen bir anlamı yoktur. Basit bir tedavi ile geçebilecek önemsiz bir enfeksiyon olabilir. Ya da kanser olmayan bazı hücre değişiklikleri olabilir ki bu da doktor tarafından izlenmeyi gerektirir. Sadece çok az sayıdaki anormal durum serviks kanseri anlamına gelir. Bu durumda test serviks kanserinin erken teşhis ve tedavisine yardımcı olur. Düşük dereceli bir bozukluk tespit edilmiş ise bunun daha kötü bir lezyona dönüşme oranı %16-35’dir. Yayılmamış, sadece yüzeyel (bunun tespiti için biopsi alınması gerekir) kalmış (insitu Ca – CIN3 lezyonlar) kanserlerin %18’i 10 yıl, %36’sı ise 20 yıl sonra ilerlemiş kansere dönüşmektedir. Düşük dereceli lezyonlara hiç dokunulmasa bile %75’i 5 yıl sonunda normale döner. Ancak beş yıl sonunda %8’i ise daha yüksek dereceli lezyonlara dönüşür.

Kimler Yaptırmalı ?

Her kadın bu testi adet döneminde başlayarak ve menapozda da devam ederek düzenli aralıklarla yaptırmalıdır. Pap smear yaptırmanız için jinekolojik bir probleminiz olması gerekmez. Rahim ağzında yarası olan, cinsel ilişki sırasında ağrı ve batma duyan ya da sürekli akıntısı olan kadınlar zaman geçirmeden pap smear yaptırmalıdırlar.

Pap Smear Testi Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır ?

Birçok kadın için yılda bir kez yapılması yeterlidir. Fakat herpes enfeksiyonu, genital sorunları olan ya da geçmişte bu testten anormal sonuçlar saptanmış bir kadın 6 ayda bir yaptırmalıdır. Bazı durumlarda daha da sık yapılması gerekebilir. Tarama 18 yaşından veya ilk cinsel ilişkiden sonra başlamalıdır. Yüksek risk grubunda ilk smear negatif ise yılda bir Düşük risk grubunda 3 yıl arka arkaya negatif ise 3 yılda bir Kanser dışı lezyonlar nedeni ile rahim çıkarılmış kişilerde 3 yılda bir Rahim ağzında kanser öncesi lezyon tespiti nedeni ile tedavi edilmiş ise: – İlk 2 yıl…………..3 ayda bir – 3 yıl boyunca……6 ayda bir – Ömür boyu………Yılda bir

Rahim Ağzı Kanseri İçin En Yüksek Risk

Bu grup hastalar yukarıda belirtildiği gibi daha sık smear yaptırmalıdırlar. Erken yaşta cinsel ilişki Cinsel partner sayısının çokluğu Erkek partnerin riskli olması (çok kadınla ilişki) Human papilloma virusu enfeksiyonu geçirmiş olması (cinsel bölgelerde ve rahim ağzında siğil tipi kabartılar ile görülür) Sigara

Ne Zaman Yaptırılır ?

Pap smear için en uygun zaman iki adet kanamasının ortasındaki günlerdir. Testten önceki 48 saatta cinsel ilişki olmaması, hazneye ilaç konulmaması ve testten önce haznenin yıkanmaması gereklidir.