İmplant Enjeksiyon
Genel bilgiler Implant üst kolun iç bölgesine hemen cilt altına uygulanan ve yerinde kaldığı üç yıl içinde gebeliğe karşı koruma sağlayan, progesteron hormonu içeren küçük bir plastik çubuktur. İmplantın etki mekanizması ovulasyonu engellemek, Yumurtalıktan yumurta atılmasına engel olmak ve endometriyumu gebeliğin oluşmasına izin vermeyecek şekilde inceltmektir. Doğum kontrol için hormon enjekte edilebilir formatta da temin edilebilir. Hekimin yapacaği bir enjeksiyon, 3 aylık korunma sağlar.Ne kadar güvenlidir?
Uygun şekilde kullanıldığı taktirde implant ve enjeksiyon ile hamile kalma olasılığının %1’den daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu oran diğer tüm etkin yöntemler ile hemen hemen aynıdır.Nasıl uygulanır?
İmplant doktor tarafından uygulanır ve önce takılacağı kolun üzerine lokal anestezi yapılır. Aplikatör içindeki implant kol altına yerleştirilir. Bütün bu işlem bir dakika sürer ve çıkarma işlemi için yine lokal anestezi uyguladıktan sonra 2 milimetrelik kesi yapılır ve implant çekilir. İmplant çıkarıldıktan sonra da hamile kalma olasılığı, implant öncesiyle aynıdır. Enjeksiyon yapılırsa hekim adetin ilk gününden beşinci güne kadar kalçadan kas içine ilacı uygular.Avantajları nelerdir?
İmplant ve enjeksiyon, uygulandığı ilk günden itibaren koruma sağlar, 3 yıl süreyle gebeliği önler, günlük kullanım ya da hatırlatma gerektirmez. Estrogen hormonu içeren ilaçları kullanamayanlar için uygundur. Emzirirken kullanılabilir. Rahim kanserinden korur.Kimler kullanmamalıdır?
- Hamile olma olasılığı bulunanlar
- Meme kanseri olanlar
- Daha önceden inme geçirenler
- Progesteron hormonuna hassas tümörü olanlar
- Implant bileşenlerine alerjisi olanlar
- Kalp veya dolaşım hastalığı olanlar
- Sentetik progesteron kullanamayan kadınlar