Adet Düzensizlikleri

Bazı kadınlar aylık menstruasyonlarını muntazam olarak görürler. Her ay hemen hemen aynı zamanda ve hiç problemsiz görürler. Öte yandan bazı kadınlar adet öncesi ve sırasında fiziksel ve ruhsal pekçok sıkıntı duyarlar. Ağır kanamalar, depresyon, ağrı vb pekçok sıkıntı adet ile ilintili olarak tarif edilirler. Menstruasyon yani periodik kanama aslında tüm ay süren vucutta oluşan bir seri değişikliğin bir bölümüdür. Yumurtalıklar, vagina, rahim ve memeleri özellikle ilgilendiren genellikle 28 günde bir tekrarlayan değişimler söz konusudur. Ortalama olarak kanama süresi 5-7 gün arasındadır. Adet bozukluklukları aşağıdaki gibi gruplanabilir: Anormal kanama (ağır veya uzun süren kanama) Amenore (hiç adet görmeme hali) Fibroids: noncancerous uterine tumors Dismenore (ağrılı adet görme) Adet öncesi gerginlik sendromu Adet öncesi disforik bozukluk

Şiddetli Kanama

Nerede ise beş kadından biri bu sıkıntıyı yaşamaktadırlar. Kanama miktarının çok olması hayat düzenini etkiliyorsa veya kansızlığa neden oluyorsa ağır olarak tanımlanabilir. Normal bir adet kanaması sırasındaki kanama miktarı 2.5 ounce cıvarındadır. Her kadın hayatının özellikle genç kızlık dönemlerinde veya menopoza yaklaştığı yıllarda bu tür ağır kanamalarla karşılaşabilir. Menopozdan sonra çok az miktarda bir kanamanın olması bile normal değildir ve bu tür kanaması olan kadınlar mutlaka muayene olmalıdırlar. Anormal vaginal kanamaların bir kısmı hormonal dengesizliklerdir. Özellikle düzensiz ovulasyon (yumurtlama) adet düzensizlikleri ve bazen şiddetli kanamalara neden olabilir. Anormal adet düzeni olan kadınların önemli bir kısmında düzenli yumurtlama yoktur. Bu nedenle henüz hormonal sistemin tam olgunlaşmadığı genç kızlık dönemlerinde adet düzeni ile miktarı ile ilgili sıkıntılar görülebilir.

Bazı Hastalıklar da Anormal Kanamaya Neden Olabilirler

Kan pıhtılaşma sistemi bozuklukları. Örneğin Von Willebrand hastalığı hafif bir kanama bozukluğu olup, adet kanamalarının uzun ve yoğun olmasına neden olabilir. Idiopatik trombositopenik purpura (ITP) Bu da immunolojik bir hastalık olup, kan trombosit miktarının kısa süre içinde çok azalmasına ve tüm vucut kanamalarının uzun sürmesine neden olabilir Karaciğer veya böbrek hastalıkları Kan kanseri Bazı kanama ve pıhtılaşma mekanizmasını bozan ilaçların kullanılması (tedavi veya kazaen) Bazı jinekolojik nedenlerle de ağır kanama olabilir Doğum kontrolü amaçlı kullanılan rahim içi araçlar bazen şiddetli kanamaya neden olabilir. Düşükler Dış gebelik Kronik hastalıklar. Lupus, diabet, sarkoidoz gibi Fibroid / Myomlar: Özellikle rahimde kavite içinde bulunan myom veya polipler kanama miktarını ve süresini arttırabilirler. Myom kadınlarda çok sık görülen bir durumdur. Küçük bir yüzdesi kanama sıkıntısına neden olur. Myomun büyüklük ve yeri önemlidir. Enfeksiyonlar Kanser öncesi lezyonlar

Amenore – Adet Olmaması Hali

11-14 yaşları arasında pekçok kız çocuğu adet görmeye başlar. Bazı kadınlar hiç adet görmezler, bazen de adet başladıktan yıllar sonra düzensizleşir veya tamamen kesilir. Bu duruma amenore ismi verilir.

Primer Amenore

18 yaşını doldurmuş ve hala adet hiç görmemiş iseniz “primer amenore”den bahsedilir. Bu genellikle yumurtlamayı sağlayan hormonal mekanizmanın sorunlu olmasından kaynaklanır. Ancak bazı doğuştan anormallikler de söz konusu olabilir. Örneğin rahmin doğuştan olmayışı veya adet kanının dışarı akmasını engelleyen doğuştan bazı engeller söz konusudur. Kızlık zarının deliksiz ve tam olması vagen ve uterus içinde kanın birikmesine ve geç teşhis edildiği takdirde ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle 14 yaşına kadar adet görmemiş kızların muayenesi çok faydalıdır.

Sekonder Amenore

Önceden düzenli adet kanamaları olduğu halde 3 ay veya daha uzun süre adet görmeme halidir. Stress, kilo kaybı, şiddetli egzersiz, kronik hastalıklar, bazı hipofiz tümörleri nedenler arasında sayılabilir. Tiroid hastalıkları, hipofiz bezinin fonksiyon bozuklukları ve tümörleri (prolaktin salgısının artması ile) sekonder amenoreye neden olabilir. Cerrahi veya bazı hastalıklar neticesi yumurtalıkların fonksiyonların bozulması ile de adetler sonlanabilir. Bu son durum menopoz olarak adlandırılır ve 45-55 yaşları arasında fizyolojik-doğal bir olaydır.