Kondom (Prezervatif)

Genel bilgiler Prezervatif (kondom, kılıf) gebelikten korunmak amacıyla çok uzun yıllardır kullanılan etkin ve kolay bir doğum kontrol yöntemidir. Erkekler tarafından kullanılmak üzere bir çeşit latexten yapılmış çok ince ve esnek bir kılıftır. Erkek cinsel organına takmaya uygun, içerisinde genellikle spermisit (sperm hücresini öldürücü) maddeler bulunan korunma araçlarıdır.

Ne kadar güvenlidir?

Kurallara uygun olarak kullanıldığında gebelikten koruma oranı %85 civarındadır.

Nasıl kullanılır?

Kondomun seçimi çok önemlidir. Üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi bulunan spermisit içeren kondomlar tercih edilmelidir. Kondom yanlızca “tehlikeli” günlerde uygulandığında koruyuculuk oranı düşer. Bu yüzden kadın adet döngüsünün hangi döneminde bulunursa bulunsun mutlaka her ilişkide kullanmalıdır. Kılıf sertleşmiş erkeklik organına, kadının vajinasına hiç temas etmeden önce takılır. Boşalma sonrası organ gevşemeden çıkartılmalıdır. Kondom cinsel ilişkinin başından itibaren kullanılmalıdır. Yani ilişki başında kondomsuz, boşalmaya yakın kondom ile ilişkiye devam etmek yanlış bir davranıştır. Bu durum istenmeyen gebeliklerin oluşmasına neden olabilir. Her ilişki esnasında yeni bir kondom kullanılmalıdır.

Avantajları nelerdir?

Kondom kullanımının en büyük avantajı düzensiz cinsel yaşamı olan çiftler için en uygun korunma yöntemi olmasıdır. Ulaşılması kolaydır ve ucuzdur. Gebelikten koruması dışında AIDS, Hepatit B ve C virüsü ve HPV (genital siğil) dahil tüm mikrobiyolojik etkenlerin cinsel ilişkide çiftin birinden diğerine bulaşmasını engeller.

Kimler kullanmamalıdır?

Kadında ya da erkekte lateks veya kondomun içerdiği spermisit ajanlara karşı aşırı duyarlılık olması durumunda kullanılmamalıdır

Olası sorunlar nedir?

İlişki esnasında prezervatifin yırtılma riski her zaman mevcuttur.

Uyarılar

Prezervatif kullanımı ile ilgili en önemli nokta belki de doğru uygulamanın nasıl olacağının bilinmesidir. Prezervatif penis erekte haldeyken içerisinde hava kalmamasına özen gösterilerek penis köküne dek uygun bir şekilde yerleştirilmesi, tırnak gibi keskin cisimler ile zedelenmemesi, uygun olmayan kayganlaştırıcı birtakım maddeler ile temasından kaçınılması dikkat edilmesi gereken noktalardır.